Reorganisaties helpen niet om de klant centraal te stellen

"A 2010 Bain & Company study reported that fewer than one-third of major reorgs reviewed delivered any material improvement and many actually destroyed value.", schrijft Clayton Christensen in z'n boek Competing Against Luck.

Ik sprak deze week met twee mensen die allebei door een reorganisatie aan het gaan zijn en ik heb hen twee pagina's uit het boek gestuurd.

Christensen schrijft namelijk dat het bij veel bedrijven een soort routine is geworden om reorganisaties door te voeren, elke drie tot vier jaar.

"It's the rare exception that a senior executive visiting my office isn't in the midst of some kind of corporate reorganization, or complaining that it's time for another one."

Waarom bedrijven toch steeds zoveel werk verzetten voor zo'n reorganisatie?

Omdat ze ontevreden zijn over de prestaties. Ze zoeken de oplossing dan in reorganisaties.

En natuurlijk heb je een goede organisatiestructuur nodig om te functioneren, maar het wisselen van wie-aan-wie rapporteert en hoe de lijntjes lopen helpt je volgens Christensen niet om beter aan te sluiten bij wat de klant gedaan wilt krijgen.

Je moet je als bedrijf organiseren om de uitdaging van de klant heen en zorgen dat elke afdeling op de juiste manier samen kan werken om die op te lossen.

Dan heb je de perfecte basis voor innovatie én een mooie blauwdruk voor een reorganisatie die wel werkt.

Corjan Bast